fbpx

WHAT'S UP

Teknikcollege lockar sökanden från andra kommuner

Boden slår fast sin position som spelutvecklarcentrum genom att nu även möjliggöra utbildning med spelinriktning redan på gymnasiet. Intresset utifrån är över förväntan. När sista ansökningsdag närmar sig för spelinriktningen på Teknikcolleges fjärde år på Björknäsgymnasiet kommer merparten av de sökande från andra kommuner.
– Det är väldigt intressant att se att vi kan attrahera elever utifrån, säger Thomas Nilsson, programsamordnare på teknikprogrammet.

För att bygga en bas för rekrytering inom spelbranschen startar Björknäsgymnasiet i höst en spelinriktning för de elever som går det fjärde året på Teknikcollege. Utbildningen kommer att bedrivas på Boden Gamecamp på Boden Business Park där flera spelföretag finns etablerade.

Merparten av de sökande till höstens start kommer från andra kommuner.
– Luleåborna har väldigt nära att ta sig till Sävast och det är attraktivt att vi kan erbjuda boende. Det är nationellt intag så vi kan, likt den eftergymnasiala utbildningen, vända oss till studenter i hela Sverige, säger Thomas Nilsson, programsamordnare på teknikprogrammet.

Utbildningen bedrivs i samarbete med Changemaker Educations som i höst startar ytterligare en eftergymnasial utbildning på Boden Gamecamp. Det fjärde året gör eleverna praktik på ett företag i minst tio veckor för att bygga ett nätverk redan under utbildningen.
– Det känns väldigt motiverande och kul att vara med om det här. Det är något nytt som startar upp och vi har vi chans att vara med från början, säger Thomas Nilsson.

I dagarna har en ansökan skickats in till Skolverket om att starta en särskild variant av det estetiska programmet med inriktning spelutveckling. Det handlar om ett program med nationellt intag där Björknäsgymnasiet satsar på 24 elever med start hösten 2021. Besked väntas i höst.
– Bakgrunden är allt positivt som händer på Boden Business Park och eftersom det handlar om utbildning bör även gymnasiet finnas representerat där, säger Thomas Nilsson.

Eftersom spelvärlden är väldigt komplex vill Björknäsgymnasiet rymma olika områden att specialisera sig inom. Thomas Nilsson ser grafik, programmering, ljud och berättande som nyckelförmågor i spelvärlden.
– Förutom närheten till Changemaker Educations och spelindustrin ser vi att Filmpool Nord är en industri som vi har möjlighet att leverera till, säger han.

Thomas Fägerman är VD på Boden Business Park.
– Det är fantastiskt glädjande att studenterna väljer att satsa på dataspelsutbildning nu när vi har så stark tillväxt i branschen här i norr. Extra roligt är att vi attraherar studenter från regionen till Boden och det ekosystem av utbildningar och spelstudios vi har på Boden Business Park.

Mattias Bergqvist är operativ chef på spelföretaget Wanderword och affärsutvecklare på Boden Business Park med uppdrag att bygga upp en spelbransch i Boden.
– Jag är otroligt glad att Björknäsgymnasiet nu startar ett fjärde år samt ansöker om ett fristående program med nationellt intag. Målet med Bodens satsning har alltid varit att bygga en trappa av utbildningar för olika mål- och åldersgrupper och med Björknäsgymnasiets satsning kan vi nu få in talanger i ett ännu tidigare skede. Från ett bolagsperspektiv innebär det att i framtiden kommer vi kunna rekrytera ännu mer och skarpare studenter i olika åldrar och med olika utbildningsnivåer.