fbpx

WHAT'S UP

Jag tycker om det svenska tankesättet

Mina Surathra Aomsap tycker att lagom är bäst, men det är ingenting lagom med hennes resa till Boden. Hon studerar på Handelshögskolan i Stockholm och gör sin praktik på Wanderword på Boden Business Park.

Mina Surathra Aomsap kommer från Sri Racha i Thailand. Det är en industristad. Efter sin examen jobbade hon inom teknikbranschen, men ville fortsätta studera och samtidigt ha en bättre livskvalitet.

Hon upplever att man i Sverige har lyckats kombinera arbete och karriär med god livskvalité, men det var inte ett självklart val att flytta hit. Hon har jobbat mycket med amerikaner och sneglade först på USA, men ändra sig och valde Sverige.

– Det är ett coolt land och jag hade spenderat tid i Skandinavien. När jag utforskade Sverige fann jag att landet ligger lite mitt emellan ytterligheter, som extrem kapitalism och kommunism. Människorna kommer först och det finns ett socialt skyddsnät. Jag tycker om det svenska tankesättet, säger Mina Surathra Aomsap.

Hon tycker att Sverige jobbar långsiktigt och hållbart.

I augusti förra året påbörjade hon sina studier på Stockholm School of Economics och läser masterprogrammet i business and management. Hennes mentor där introducerade henne för VD:n på Wanderword, Thomas Lindgren. Hon fastande för företagets identitet och arbetsbeskrivningen som Lindgren skickade henne.

– Det här är en unik erfarenhet.

Hon tackade ja till praktikplatsen utan att veta var Boden låg. På frågan varför blir Mina Surathra Aomsaps svar mycket enkelt:

– Det här jobbet matchar mitt intresse och det är en utmaning.

Hon tycker om att jobba både med teknik och affärer och har jobbat som dataanalytiker tidigare. Hon samlar in och analyserar data och använder det hon får fram till att bygga en bro mellan produktutveckling och affärsmässighet.

– De går hand i hand. Mitt mål är att göra Wanderword till ett datadrivet företag som står på tre pelare: människor, process och produkt, säger Mina Surathra Aomsap.

Hon vill förbättra arbetslagets insyn i produkten och säger att de är intresserade av data de samlar in från spelen företaget utvecklat. Hennes jobb är att analysera data som samlats in för att kunna se mönster och använda den informationen för att hitta lösningar, som gör att de kan optimera produkten ytterligare och utveckla ännu bättre spel. Samtalen i fikarummet med medlemmarna i arbetslaget är inte en oväsentlig faktor i hennes arbete.

– Jag tycker om att arbeta här. De som jobbar här är väldigt begåvade och samtidigt väldigt ödmjuka. De är jordnära och det tycker jag om. Om man är öppen och ödmjuk lär man sig mycket av andra och det präglar det här företaget.

Hon landade i länet i mitten av juni och berättar att hon i början var mycket i Luleå för det var en del hon behövde införskaffa. Men hon har också hunnit utforska närområdet och berättar att hon bland annat besökt området nedanför Bodens kraftstation. Hon tycker mycket om hängbron där.

Mina Surathra Aomsap har också hunnit besöka Abisko och sett midnattssolen. Hon tycker att vintern och sommaren är landets två ytterligheter och berättar att hon första vintern blev lite deprimerad, men att hon har lärt sig balansera mörkret och ljuset genom att  – leva lagom.

Hon har ett år kvar av sina studier i Stockholm, men har redan bestämt att hon inte kommer flytta tillbaka till Thailand. Hon kommer att hälsa på sin familj och sina vänner där, men ser inte sig själv leva där.

– Jag kommer stanna här i Sverige, förhoppningsvis. Jag ska försöka mitt bästa, avslutar Mina Surathra Aomsap.