fbpx

WHAT'S UP

Spelpionjärer etablerar studio i Boden

Idag meddelar Boden Business Park att spelveteranen Peter Zetterberg tillsammans med Thomas Lindgren etablerar studio i Boden med sitt bolag Wanderword. Zetterberg är grundare av ett av Sveriges första spelföretag (UDS) och jobbar sedan 2007 för Microsoft och dess Xbox-division, medan Thomas Lindgren jobbat i svensk spelindustri i snart 20 år.

Wanderword blandar den passiva ljudboken med spelens interaktivitet och skapar engagerande och interaktiva berättelser. Bolagets plattform baseras på en patenterad teknologi som möjliggör för spelarna att ställa in nivån på interaktivitet för anpassa tjänsten så den kan användas oavsett om du sitter på bussen eller hemma i vardagsrummet. Bodens medvetna satsning för att bli ett nytt nav för spelindustrin och den digitala underhållningsindustrin att verka i fortsätter stadigt framåt.

– Det känns jättekul att kunna ge tillbaka till Sverige, säger Zetterberg.

Utöver Wanderword kommer även det Seattle-baserade bolaget House of How, som leds av Russ McMackin, etableras i Boden och med detta tar Boden sin spelsatsning till en ny nivå. Bolagen slår upp två stycken satellitstudior i Boden, där sammanlagt 15 praktikanter från spelutbildningen kommer att jobba.

– Jag kommer från en liten stad där det fanns ganska lite att göra, och det känns kul och självklart att kunna ge tillbaka till Sverige och kunna hjälpa till att hitta en passion för unga, säger Zetterberg.

När Microsoft år 2014 köpte företaget Mojang AB för 2,5 miljarder dollar var det Peter Zetterberg som var en av nyckelpersonerna bakom köpet. Zetterberg är sedan 2007 anställd på Microsoft och är nu Director of Studios Operations.

Zetterberg är grundare till bolaget Wanderword, där den digitala ljudboken ska möta interaktivitet och icke-linjärt historieberättande – en interaktiv story, helt enkelt. Wanderword startade han på fritiden, utanför arbetet på Microsoft. Han var under 90-talet med och startade Unique Development Studios, en av Sveriges första spelstudior, mest känt för bilspelet Ignition.

– Under resans gång har jag tittat tillbaka på de tidigare åren i mindre bolag, där jag verkligen gillat den kreativa processen. Wanderword är ett resultat av det, säger Zetterberg.

Russ McMackin är grundare av House of How, som är selected partner till Minecraft Marketplace. Han har bland annat arbetat med HoloLens-projekt för Microsoft.

– De här etableringarna är beviset på att vi jobbar helt rätt, säger Erik Svensson, vd på Bodens Business Park.

Bodens kommuns tech-resa började under 2011 med en storsatsning på elintensiva näringar. Denna följdes 2015 av byggandet av Studio Nord och året därpå fattades beslutet att göra Boden till nästa stora stad för spelbranschen att verka i. Under hösten 2017 startade spelutbildningen på Boden Business Park. Målet med satsningen är att vara en talangfabrik för unga stjärnor att växa i och där företag inom spelindustrin kan verka och expandera.

– Vi märker att intresset stiger för att etablera sig i Boden och Norra Sverige och att det finns ett intresse i det vi skapar här ute på marknaden, säger Mattias Bergqvist, affärsutvecklare spelindustri på Boden Business Park.

Thomas Lindgren, en veteran inom spelindustrin, är engagerad i spelsatsningen som sker i Boden. Han har också varit en del i att locka upp Zetterberg och McMackin. Han är bland annat styrelseordförande för den framgångsrika svenska studion Fatshark men även för Glorious Games Group och sedan en tid tillbaka även för Wanderword.

– För att kunna etablera en lokal industri så måste det ges möjlighet till att få praktik på plats och stöd att starta bolag, men även locka erfarna spelutvecklare till orten. Med denna etablering så ges möjlighet till alla tre, säger Thomas Lindgren.

– Thomas och Peter är några av de mest seniora svenskar vi har i spelindustrin och deras namn tillsammans ger en enorm trovärdighet till det vi bygger här uppe, avslutar Mattias Bergqvist.