fbpx

WHAT'S UP

Ny spelstudio har bosatt sig i Harads

Valet föll på Harads när företaget Nethash bestämde etableringsort för sin spelstudio.”Vi hittade ett billigt hus och fann lugn och ro här”, säger delägaren Robin Hofström.

Han har också tagit med sig delägaren spanjoren Gaizka Pueyo i flytten.

– Jag och min kollega äger 50 procent, sedan finns ett företag i Stockholm och Holland som representerar resten av bolaget, säger Hofström.

Företaget Nethash AB körde igång i januari 2018 och sysslade från början med utveckling av datacenter och dess teknologi. När företaget behövde expandera tog man kontakt med Boden Business Agency som hjälpte dem knyta kontakter.

– Under vår jakt på fastigheter kom vi på att vi reser hit upp väldigt ofta och bestämde då oss för att hitta ett billigt hus  max en timme från Boden. Vi fann ett hus i Harads där vi kunde bo, ha vår spelstudio och kontor.

Att jämföra verksamhet i Harads med Luleå eller Stockholm är två helt skilda världar vad gäller kostnader.

– Skulle vi ha ett sådant här kontor i centrum så skulle vi inte ha råd med en tredje anställd. Våran kundmarknad är global. Då är det viktigare att ha en starkare identitet online än fysiskt, säger Robin.

Hur känns det att bo i Harads?

– Det är lite kallt här och lite långt ifrån allt men vi har ett väldigt avslappnat liv. Vi fick ett fint välkomnande av våra grannar, säger Gaizka Pueyo.

Deras datacenterverksamhet håller däremot på att avvecklas.

– Vi har fortfarande lite i drift  i Arlanda men vårt primära focus kommer att ligga på spelutveckling framöver. Både jag och Gaizka har en lång spelutvecklarbakgrund.

Det nya spelet som Nethash håller på att skapa heter Rust Racers.  Spelfigurerna kör skrotbilar i en postapokalyptisk framtid och slåss mot varandra.

– Det är ett multiplayers spel där flera spelar mot varandra. Syftet är att sluta som herre på täppan. Det är det första spel som vi utvecklat, finansierat och kommer att publicera själva.

Nethash har även kvar sitt kontor som finns i Arlanda stad.

– I dag är vi tre stycken som håller på att utveckla det nya spelet. Vi har en kille som sitter i Stockholm, men pluggade på spelutbildningen häruppe. Vi anställde honom för några månader sedan för att sköta den grafiska designen,  säger Robin.

En stor anledning till att bolaget valde att stanna kvar häruppe är den begynnande spelindustri i Sävast.

– I dag finns en massa utbildningar för alla de kompetenserna som är oerhört värdefulla i ett spelutvecklingsföretag. När vi nu går tillbaka till spelbranschen är det bra att hålla sig nära kompetensen. Vi har även ett bra samarbete med Boden Business park.

Tjänar man några pengar på spel?

– Förhoppningsvis när man fått ut spelet och folk upptäckt det. Planen är att få ut spelet i början av nästa år typ januari men kanske lite tidigare.

I dag ägnar de varje vaken timme åt sitt nya spel.

– Inom spelbranschen är det väldigt mycket jobb för att komma igång och etablera sig. När man satt en budget för hur mycket pengar som du vill spendera på spelet så sätter du oftast en tidsgräns på hur mycket tid du kan lägga på utvecklingen, säger Robin Hofström.

Han tror att Bodens kommuns spelutbildning är en investering som kommer att löna sig både kortsiktigt och långsiktigt häruppe.

– Det skapas ju en helt ny bransch och nya arbetstillfällen men kan även få folk att flytta hem eller stanna kvar i området. Man läser mycket i nyheterna om avfolkning och att folk lämnar Norrland. Det här jobbet kan man sköta oavsett var man bor. När man längtar efter storstan så kan man snabbt ta flyget till Stockholm, säger han.