fbpx

WHAT'S UP

Ny satsning – utbildar 20 mjukvarutestare

I höst startar en tredje utbildning på Boden Business Park. 20 elever kommer att kunna utbilda sig till mjukvarutestare på Boden Gamecamp.”Det är en yrkesgrupp som branschen efterfrågat”, säger Emil Sandberg, affärsutvecklare för spelindustrin.

Han och Boden Business Parks vd Thomas Fägerman sitter i det folktomma huset Verkstan där spelutvecklare och webbutvecklare normalt studerar på ett våningsplan.

– Utbildningen pågår men alla elever har hemstudier i coronatider.  Våra elever har ju datorn som redskap, säger Fägerman.

I dag är spelbranschen ett tillväxtområde som Bodens kommun prioriterar. Boden Business Park fick nyligen klartecken från myndigheten för yrkeshögskoleutbildning att starta 20 utbildningsplatser till mjukvarutestare, kvalitetssäkrare inom spel- och it-branschen.

– Mjukvarutestare är en väldigt bred utbildning. Det handlar om att kvalitetssäkra och säkerställa att exempelvis spel, e-handelsplattformar och appar fungerar. Det finns många möjligheter för mjukvarutestare idag att hitta en bra arbetsmarknad, säger affärsutvecklare Sandberg.

Mjukvarutestare är också en viktig del för att få alla delar i en spelutvecklingsprocess att bli så effektiva som möjligt.

– När man bygger spel så gör man det i form av team och kompetensen mjukvarutestare kommer in i ett senare skede. När man tagit fram ett spel, valt grafiken och bestämt historia måste någon kontrollera att slutprodukten funkar ute hos konsumenterna, säger Thomas Fägerman.

I dag har Boden Business Park cirka 75 elever på Boden Gamecamp när alla utbildningar är samlade. I dag finns två årskullar spelutvecklare och en årskull med webbutvecklare med inriktning e-handel samt gymnasieskolans I-val. Målet till hösten är en fortsättning med utbildningsplatser för spelutvecklare, webbutvecklare och nya mjukvarutestare.

– Det händer mycket inom it-området och man måste fördjupa sig för att hänga med i den snabba utvecklingen.  Om vi har tre kvalificerade utbildningar är det lättare att även starta kompletterade kurser för att vi har en bra uppbyggd utbildningsstruktur och lärare på plats, säger vd Thomas Fägerman.

Björknäsgymnasiets elever ska via teknikcollege också ägna sig åt spelutveckling under sitt fjärde studieår. En nyhet är ambitionen att få till stånd en besöksnäringsutbildning i framtiden.

– Vi gick in med en ansökan tillsammans med ett utbildningsföretag till yrkeshögskolemyndigheten men fick nej. Man valde att inte prioritera nya besöknäringsutbildningar i år, säger Fägerman.